Параграф22 Daily

По време на разпита на Лена Бориславова:

Гешев обвинил МВР и съда за провала на борбата с корупцията

Главният прокурор Иван Гешев обвинил МВР, съдилищата и некачественото законодателство заради слабите резултати в борбата с корупцията. Това разкри началникът на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова след разпита си във Върховната касационна прокуратура.

"По време на срещата г-н Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията. Те се дължат на работата на съдилищата, на следствените служби на МВР и на некачественото законодателство. По никакъв начин не свързано с работата на прокуратурата", заяви Бориславова.

"Затова е интересно е как, когато срещата беше проведена, изведнъж прокуратурата имаше възможността се самосезира, да повика мен и министър-председателят, за да даваме пояснения, без да търси съдействие от тези органи, които й пречат да си върши работата. Надявам се, че институциите ще започнат да си взаимодействат, за да можем да се борим с несправедливостта, която резултира от тези високи нива на корупция", допълни тя.

Бориславова заяви, че съгласно чл. 208 от НПК предоставянето на тази информация е законово основание и повод за започване на разследване. Според нея преценката за това принадлежи на държавното обвинение, но това е една от изричните хипотези на нашето законодателство за започване на разследване. Според нея не е цел на изпълнителната власт да сезират с обществено достъпна информация органите. "Това, което сме предоставили в качеството си на граждани се надявам да бъде полезно за прокуратурата. Предстои да видим дали ще има наистина разследвания, дали тази информация ще им бъде полезна. Надявам се институциите да започнат да работят най-накрая, както се очаква от тях", заяви Лена Бориславова.

Бориславова коментира и съобщението на държавното обвинение, че ще изиска от МВР информация за лицата от списъка на премиера Кирил Петков. "Не мога да потвърдя какви разговори е водил премиерът с министъра на вътрешните работи. Със сигурност политиката на правителството е в посока, че всеки трябва да започне да действа и да се бори срещу бичовете на обществото и кризите, пред които сме изправени в рамките на законовите си правомощия. МВР е един от органите, които трябва да са част от тази борба, заедно с всички останали. Не очаквам МВР да предостави информация на прокуратурата", заяви Бориславова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във