Параграф22 Daily

Общество и политика

Гешев остава, ВСС не изненада с решението си

Очаквано Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. От всички 19 магистрати, които участваха в дебатите, само Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов. Останалите гласуваха "против", а самият обект на дискусията не участва в гласуването.

"За съжаление, някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи на заседанието на ВСС днес. Това не са членовете на Съвета. Това са хората, които използваха конституционна процедура за политически цели", каза Гешев в края на дебата. В началото му той заяви, че "тази съдебна реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор". "Това нас няма да ни спре, въпреки този разпад на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, която все още функционира, защото съдебната власт е една от малкото функциониращи нормално институции, в интерес на българските граждани и на България", коментира Гешев. 

Заседанието на ВСС се проточи повече от 12 часа, след като започна в 9:30 сутрина в четвъртък (7 юли). 

"Решението на ВСС беше очаквано", коментира Надежда Йорданова. Тя посочи, че има правен спор дали това решение на ВСС може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във