Параграф22 Daily

Общество и политика

Гешев вмени и пътния травматизъм във вина на държавата

"Българската държава не се интересува от този проблем - от пътния травматизъм, катастрофите, от стотиците загинали и пострадали на пътя. Каквито и планове да се правят, те остават само на хартия, никой не ги контролира, те са само с цел да се прави някакъв пиар или примерно до някоя сериозна катастрофа", заяви днес главният прокурор Иван Гешев. Коментарът му е по повод инициативата „Визия 0“, чиято цел е да се намали броят на загиналите при пътни инциденти.

Според Гешев Наказателният кодекс и Законът за движение по пътищата се нуждаят от сериозни законодателни промени. "Едва ли е необходимо да открием топлата вода, има работещи модели в други европейски държави, които са дали резултат", допълни той.

Според него трябва първо да се идентифицират проблемите на пътната инфраструктура и свързаната с нея пътна безопасност, за да се вземат решения. Анализът на прокуратурата на предоставени данни от Агенция пътна инфраструктура и Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата е, че няма магистрала или първокласен път, който да няма сериозни проблеми.

Главният прокурор коментира, че под натиска на гражданското общество, неправителствените и браншовите организации, политиците и Народното събрание ще бъдат принудени да свършат нещо. Ние не заслужаваме тази война по пътищата, заяви още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във