Параграф22 Daily

Общество и политика

Главният секретар на МВР: Над 40 полицаи помагали на Семерджиев

Над 40 служители на МВР са уличени в действие или бездействие в помощ на Георги Семерджиев, който при катастрофа през юли причини смъртта на две момичета на тротоара на булевард "Черни връх" в центъра на София.

След инцидента Семерджиев избяга и се укри със съдействието на полицайката Симона Радева. 

Проверката срещу Симона Радева все още не е приключила, но главният секретар на МВР Петър Тодоров очаква нейното дисциплинарно уволнение.

Той посочва, че след информация, че полицаи помагали на Семерджиев, започнала проверка за чадър над него, обхващаща последните 10 години.

Семерджиев има 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения. Шофира с фалшива шофьорска книжка, фалшиви регистрационни табели и метамфетамин в кръвта. В колата му бе открита и сигнална полицейска лампа.

Дали става въпрос за чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, ще покаже проверката в МВР, която още не е приключила. Главният секретар не се ангажира да потвърди дали действително има чадър над Семерджиев в МВР, като обясни, че предимно става дума за редови служители и за неупражнен контрол от страна на техните ръководители. От думите му става ясно, че проверката не е установила чадърът да е на по-високо ниво.

Като пример за дисциплинарно производство, което ще бъде започнато срещу служители на Пътна и Охранителна полиция, Тодоров посочи няколко случая, в които Семерджиев е хванат да шофира без книжка, но вместо да започне производство, е санкциониран с акт. Това, по думите на главния секретар, е тежко дисциплинарно нарушение.

Петър Тодоров не се ангажира с коментар дали заподозрените полицаи са взимали подкуп. Той обаче отбеляза, че цялата поредица от случаи откроява наглото и брутално чувство за безнаказаност у Семерджиев, за което допринасяли няколко фактора, включително законодателството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във