Параграф22 Daily

Общество и политика

И Кьовеши тръгна по тънката лайсна - със споразумение при първата си присъда

Европейската прокуратура се отчете с първа присъда, след дългогодишно очакване и надежди за внасяне на някакъв ред в българското блато. Първата присъда по разследване на Европейската прокуратура в България е факт. Осъден е управител на винарска фирма в Пловдив за фалшиви документи и опит за измама с европейски фондове, съобщиха от офиса на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Името на производителя не се споменава.

Макар и все пак някакво начало, дори и тази присъда обаче намирисва на нашенски тарикатлък. От лаконичната информация става ясно, че първият клиент на Кьовеши у нас се е споразумял с европрокуратурата за 1 година условна присъда и глоба от 2000 лева. А споразумението е одобрено от българския специализиран съд.

Самото престъпно деяние е с ткатегоричен привкус на нашенска далавера. Съобщава се че разследването е предотвратило измама за 400 хиляди евро от европейския бюджет. Става въпрос за средства по програмата на ЕС за промотиране на европейска земеделска продукция извън границите на Европейския съюз. Винопроизводителят представил фалшиви документи при кандидатстване за финансиране. Той поискал субсидия от 390 452 евро по Националната програма за подпомагане на ЕС през 2020 г. Кандидатствал за средства за реклама на вината в Русия, Беларус и Виетнам за периода 2021-2023 година. За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бъдещ бенефициент трябва да представи три съпоставими, независими оферти пред Държавен фонд "Земеделие". При проверката във фонда се е оказало, че две от трите фирми, чиито оферти се представят като референтни за разходите за реклама, всъщност не са подавали оферти, а подписите на техните ръководители са били копирани незаконно.

Фонд "Земеделие" е подал сигнал за нередността на Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. През 2021 г. случаят е поет от офиса на Кьовеши. Оттам съобщават, че обвиняемият се е признал за виновен.

От европрокуратурата сигнализираха за още един случай за опит за измама с европейски средства в сектор „Земеделие“. Става въпрос за представяне на фалшиви и неточни документи за получаване на 300 хиляди евро субсидии. В част от документите са се вписвали дори имена на починали лица. Задържани са 8 души от Община Петрич след направени няколко обиска. От българската прокуратура все още не са съобщили за разследванията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във