Параграф22 Daily

Общество и политика

Информирахме ЕК за стрелбата по клуб "Цар Борис III" в Охрид

Македонският посланик в София ще бъде извикан днес в Министерството на външните работи и ще му бъде връчен остър демарш по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. Както е известно снощи около 20 часа неизвестни изпразниха един пълнител от автомобил срещу клуба.

Българските власти са информирали подробно ръководството на Европейската комисия за тежкия инцидент в Охрид. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 куршума. Известно е, че има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно. Това означава, че македонската полиция може да открие веднага стрелците, ако има истинско разследване.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната".

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. Само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. На 21 ноември нападатели разбиха прозорците на клуба с камъни.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври. На церемонията бяха българите бяха наречени от тълпата татари, фашисти, цигани, като срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във