Параграф22 Daily

Общество и политика

Интерпол пусна своя метавселена

Интерпол пое по пътя на Зукърбърг и сътвори своя метавселена. Тя вече е в облачната платформа на институцията и се използва както от нейни служители, така и от представители на други служби. По информация на The Register  Interpol Metaverse е 3D модел на централата на организацията в Лион. Тя може да се "посети" с очила за виртуална реалност, като в нея потребителите могат да взаимодействат помежду си чрез аватари.

Засега метавселената се използва за срещи и разговори между хора на големи физически разстояние помежду си, както и за обучения. Това включва както стандартни обучения, така и специфични за метавселените.

"Метавселената има потенциала да промени всеки аспект на живота ни и това ще има огромни последствия за полицията. За да можем да разберем метавселената, трябва да я изпитаме", казва Мадан Оберой, директор технологии и иновации на Интерпол.

Организацията не навлиза в подробности какви обучения прави с метавселената си освен стандартното обяснение - обучения, работа от разстояние, събиране и описване на доказателства от местопрестъпления. Според The Register тя намеква, че се експериментира с различни нови методи и техники, както и виртуални полицаи и агенти, които да са по-добре подготвени за възхода на метавселените и неизбежното им използване и от престъпници.

Оберой допълва, че чрез тестовете Интерпол ще може да идентифицира по-добре рисковете на метавселената, както и да помогне за изготвянето на предложения за регулацията им. Добре е правилата да се изготвят преди метавселените и криминалните пазари в тях да се формират и воденето на тези разговори сега, ще позволи създаването на ефективен отговор, казва Оберой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във