Параграф22 Daily

Общество и политика

Иван Гешев: За прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията, която заемат

Главният прокурор Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха Сандански по повод проведени две специализирани операции под ръководството на прокуратурата – срещу битовата престъпност и срещу наркоразпространението.

Главният прокурор съобщи, че при акцията срещу група, занимаваща се с разпространение на дрога, са намерени над 150 000 евро и други валути, както и наркотични вещества. Задържани са около 10 души. „Сандански е хубав град  и е недопустимо да има стрелби с автомати, палежи, сбивания, това не е добре за гражданите и за бизнеса. Затова стремежът ни е в близката година тези проблеми да приключат. Ако хората, които правят тези неща, не преустановят криминалната си дейност, ще я преустановим ние“, предупреди главният прокурор.

В отговор на журналистически въпроси Иван Гешев коментира, че за прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията, която заемат: „Докато аз съм главен прокурор, българската прокуратура няма да прави компромиси, подходът за всички ще бъде еднакъв. Единственото, с което ще се съобразява прокуратурата, е дали си нарушил закона или не. Това е разграничителната линия“, отбеляза той.

„Когато прокуратурата има съмнение за нарушение или опити за лобиране – взима мерки", изтъкна Гешев по повод прокурора от Окръжна прокуратура-Русе, за когото има данни, че местен бизнесмен е лобирал, и по отношение на чиято работа се извършва проверка за три години назад.

По думите на главния прокурор „прокуратурата е открита към българските граждани чрез медиите по начин, по който не е открита никоя друга структура в държавата. Ние не се притесняваме да показваме и собствените си проблеми, свързани с опити за олигархично и политическо влияние“.

Иван Гешев заяви, че обвинението показва на българските граждани „мрежата от зависимости между едър бизнес и политика, която е оформена на всички нива. То има намерение да преустанови тази мрежа. Поне докато аз съм главен прокурор, компромиси няма да има за никого. След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може действащ министър в момента да се намира в ареста, не виждам защо да не бъде разпитан секретарят на президента“.

Той обясни, че държавният глава е призовал „да разследваме корупцията и търговията с влияние“ и че като главен прокурор не взима решения по конкретни досъдебни производства. „За това дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента ще бъде привлечен като обвиняем – решават наблюдаващите прокурори“, подчерта Гешев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във