Параграф22 Daily

Общество и политика

Изчезнали са милиарди след срива на криптоборсата FTX

Криптосветът преживява невиждана досега криза, като причина за това е сривът на криптоборсата FTX.  Оказва се, че липсват криптовалути за милиарди долари, като адвокатите на FTX твърдят, че голяма част от парите са откраднати от хакери. 

Както е известно, на 11 ноември т.г. борсата подаде документи за банкрут. Това стана след като портфейлът на FTX се оказа почти празен и не можеше да покрие тегленията.

В първото явяване на адвокатите пред съда тази седмица те са заявили, че голяма част от парите липсват, тъй като са откраднати от профилите и сметките на потребителите. Това в прав текст означава, че има голяма вероятност  хората да не си получат вложенията обратно.

Сред загубилите средства са фондове и други борси, както и инвеститори, които са завели дело срещу компанията. "Тази компания е била ръководена от неопитни, невнимателно и потенциално лично компрометирани хора. Това е един от най-внезапните и сложни сривове на компания в корпоративната история на Америка", казва Джеймс Бромли, един от адвокатите на ищците.

FTX твърди, че вече са подадени над 100 000 заявки за теглене на средства и очаква те да стигнат надхвърлят 1 млн. след обявяването на банкрута. Компанията казва, че не ѝ достигат милиарди долари, за да покрие тегленията. Точната сума все още не е ясна, но според прогнози варира между 1 млрд. и 3 млрд. долара.

Съдът разреши на FTX да скрие имената и адресите на клиентите си, което обикновено е нетипично и тези данни са публични. Адвокатите на FTX се мотивират, че това е временна мярка, за да се защитят профилите на клиентите от потенциални допълнителни кражби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във