Параграф22 Daily

Общество и политика

Изтече мярката "домашен арест" за обвиняемия по делото "Хемус"

Първият обвиняем по делото за злоупотреби с пари за строежа на магистрала "Хемус" Борислав Колев е вече без мярка за неотклонение, съобщи прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

Колев беше под домашен арест, но максимално допустимият законов срок на мярката, който е осем месец, е изтекъл, поради това мъжът вече е без мярка за неотклонение, обясни Петрова. Тя добави, че сега Колев трябва да изпълнява задълженията си в качеството на обвиняем - да се явява при призоваване и да не променя адреса си, без да уведоми за това.

По разследването за "Хемус" има нови обвинения за осем души, потвърди прокурор Петрова. Преди повече от седмица служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че очаква досъдебното производство по случая "Хемус" да приключи скоро, като добави, че по него се работи интензивно.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. 

Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 г. до септември 2021 г. мъжът получил над 53 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във