Параграф22 Daily

Общество и политика

Канят Иван Гешев на втора сгледа с депутати

Комисията по конституционни правни въпроси обяви днес (18 юли), че в четвъртък (21 юли) ще проведе „Обсъждане, с участието на главния прокурор, прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи на основание чл. 25 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“.

Ако обсъждането наистина се състои, при това с така скъпия и търсен гост, ще сме свидетели на нещо невиждано досега - в рамките на няколко дни главният прокурор Иван Гешев ще се яви за втори път в парламентарна комисия.

Както е известно, миналата седмица в петък той "гостува" в Комисията по превенция и противодействие на корупцията.

Интересът към личността на Гешев се разгаря дни след като Конституционният съд отхвърли искането му да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на три месеца от правната комисия и депутатите да могат да дават препоръки по отчетите и докладите ми, и на всичко отгоре той да се отчита пред тях за изпълнението им. КС отсече, че главният прокурор ще се явява най-малко веднъж на три месеца, като мотивира решението си с това, че парламентът отделя голямо внимание на работата на прокуратурата и разследващите и на борбата с престъпността, без да се стреми към своеобразна форма на контрол над прокуратурата. Конституционните съдии изтъкнаха още,  че правилникът на НС задължава правната комисия да кани главния прокурор когато ще разглежда въпроси, свързани с дейността на държавното обвинение. В същото време той участва в обсъжданията при желание от негова страна, без да може да бъде задължаван да присъства, както и че депутатите не могат да изискват от обвинител №1 информация по конкретни дела, посочи КС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във