Параграф22 Daily

Колиционните преговори "Национална сигурност":

Консенсус за превъоръжаване и модернизация на армията

Почти пълно съвпадение на възгледите за програмите за развитие на въоръжените сили - това беше водещ извод от проведените в петък (26 ноември) преговори за коалиционно споразумение на тема "Национална сигурност", отнасяща се най-вече към отбраната на страната. Заседанието беше председателствано от Асен Василев, с участието на представители на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократи за България и БСП.

Дискусията беше открита с предложенията на БСП за развитието на въоръжените сили на България. Преди това беше споделен експертен коментар, че след преглед на програмите на отделните партии, участници в обсъждането, е констатирано съвпадение на 90 % в анализите.

Според БСП на първо място е необходимо да се направи стратегически преглед на отбраната. Това включва изготвяне на план за модернизация, подготовка за нов закон за отбраната и въоръжените сили, нов закон за резерва.

Визията на партията предвижда хората като център на промяната на въоръжените сили. Възстановяване на социалните придобивки на военнослужещите, грижи за семействата им, справедливо възнаграждение, социални пакети, разрешаване на жилищните проблеми са основните акценти в тази политика.

Важен приоритет е модернизацията на въоръжените сили, сочи анализът на БСП. За съществуващата техника в момента е необходимо да се привлече българският Военно-промишлен комплекс. Трябват нови бойни машини за пехотата, поддръжка на руските МиГ-ове и СУ до замяната им с изтребителя Ф-16, ВМС се нуждаят от нов патрулен кораб и система за командване и управление, се посочва в програмата.

БСП предлага също подобряване на структурата и организацията на работа на администрацията, възстановяване на резервистките сили, изграждане на Национална гвардия. Преди това е необходимо да се преодолее некомплекта в армията, който в момента е 20 %.

БСП открито декларира, че членството в НАТО и ЕС трябва да бъде в центъра на отбранителната политика на страната ни. Освен това в съответствие с зелената политика на Европейската агенция по отбраната, БСП предлага и въвеждането на европейски зелен пакет във въоръжените сили, като отговор на промените в климата..

Експертите от червената столетница предлагат също така да се изгради и нов цех към "Терем"-Търговище, за ремонт на съществуващата бойна техника.

От "Има такъв народ" очертаха девет приоритетни политики за развитие на въоръжените сили. Модернизация, постигане на 2% от БВП за отбрана, насърчаване на военната индустрия, защита на населението от бедствия и аварии,преглед на законовата и доктринална база, акцент върху човешкия фактор, изграждане на Национална гвардия - това са част от политиките.

От "Демократи за България" коментираха, че съществува стратегически преглед на отбраната 2020, но кабинетът на Бойко Борисов е отказал на Народното събрание да предостави доклада на народните представители. Според вижданията на ДБ важен приоритет в развитието на въоръжените сили са хората в отбраната. Останалите са политиката за превъоръжаване, създаване на инвестиционен фонд за модернизация, създаване на Агенция "Гражданска защита и противопожарна  безопасност" .

Експертите от "Продължаваме промяната" потвърдиха консенсуса, излагайки предложения, с голяма степен на съвпадение с вече направените.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във