Параграф22 Daily

Общество и политика

Министерство на правосъдието не подкрепя скандалния закон на Асен Василев

Министерството на правосъдието даде своя принос в мистерията около т.нар. "Закон на Асен Василев за националната сигурност". В петък (27 май) от ведомството на Надежда Йорданова информираха, че не може да подкрепят разпространения в медиите вариант на т.нар. български проектозакон "Магнитски", защото е в противоречие с Конституцията и европейското законодателство.

В същото време от министерството обявиха, че експертна група във ведомството изготвя проект на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата, но тя още не е приключила работата си. В нея участват експерти от Министерството на финансите, на външните работи, Българската народна банка, Националната агенция за приходите и представители на академичните среди.

Заместник- правосъдният министър Борислав Ганчев уточни, че експерти на няколко институции и на академичните среди работят по Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. 

"Опасност евентуална за националната сигурност от определени действия на определени лица - това всъщност е целта. Възможно е да е свързано и със закона "Магнитски", въпросът е дали това по някакъв начин подкопава и застрашава националната сигурност", обясни той.

Работната група е убедена във важността от такава регулация, но при съответствие с българския и европейския правов ред, информират от правосъдното ведомство и уверяват, че веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин. Работата по проектозакона продължава, заяви Ганчев.

По отношение на разпространения вчера в медиите текст на законопроект Министерство на правосъдието коментира, че в него има несъответствия и явни противоречия с Конституцията, с  актовете на Европейския съюз и с Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във