Параграф22 Daily

Общество и политика

МВР и Агенцията по горите в дирене на незаконна сеч

 

В очакване на зимата и продължаващото поскъпване на дървесината за огрев, в страната са извършени масови проверки за незаконна дървесина. В акцията участват екипи на Агенцията по горите и регионалните й дирекции.

Основният акцент на инспекциите е снабдяването с дърва за огрев на населението и съхранението на незаконна дървесина. Регионалните дирекции по горите, съвместно с органите на МВР са извършили повече от 2600 проверки за изминалия месец като при съвместните акции са задържани 440 куб. м. обла и фасонирана дървесина. Съставени са 134 акта по Закона за горите.

Само за първите три дни на седмицата при извършени съвместни проверки за съхранението на дървесина от физически лица в гр. Самоков и гр. Ихтиман, горските инспектори на РДГ София са съставили общо 20 броя акта, с които са задържани повече от 50 куб. м. дърва за огрев. За последните десет дни в района на гр. Самоков и гр. Ихтиман са съставени близо 50 акта за незаконно съхранение на дърва за огрев. Задържаното незаконно количество е повече от 130 куб. м.

Отново през този период екипите на РДГ Берковица и РУ на МВР са провели специализирана акция на територията на град Бяла Слатина и село Габаре, в които е установено съхранение на близо 80 куб. м незаконни дърва за огрев. Дървесината е задържана.

В районите с висока концентрация на нарушения присъствието на контролните органи в лицето на горските инспектори от регионалните дирекции по горите е непрекъснато като цели както установяване на нарушения, така също и осъществяване на превенция в периода на масово снабдяване с дърва за огрев.

Освен извършването на съвместни проверки на институциите, екипите на РДГ са на терен, за да проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина.

Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите да купуват само маркирани и придружени с превозен билет дърва за огрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във