Параграф22 Daily

Общество и политика

МВР купува още камери за контрол на скоростта по пътищата

МВР предприема мерки за затягане на контрола по пътищата. Ведомството търси да закупи 20 броя стационарно-преносими устройства за контрол на скоростта, като за тази цел е готово да даде 2 млн. лева без ДДС.

Обществената поръчка е публикувана на 14 ноември, а крайният срок за подаване на оферти е 9 декември. Тя включва доставка, инсталация, настройване, конфигуриране, тестване и пускане в действие на цялото оборудване и софтуер, интегриране с автоматизирани информационни системи на МВР и предаване на данни за генериране на електронен фиш, обучение на работещите с устройствата служители на МВР, техническа поддръжка и гаранционно обслужване на устройствата.

Машините за контрол на скоростта трябва да обхващат поне три пътни ленти, както и да извършват валидно измерване на скорост, заснемане, документиране и разпознаване на регистрационните номера на не по-малко от 95% от всички МПС, извършили нарушения.

МВР иска устройствата да засичат нарушения на скоростта на превозни средства в диапазона от 30 до 300 км/ч по всяко време на денонощието. 

Камерите трябва да могат да засичат нарушителите при смяна на пътната лента, шофиране в близост (паралелно или един зад друг), както и в случаите на разминаване (изпреварване), а също и при движение в лента за принудително спиране на автомагистрала.

Друго условие в обществената поръчка е паметта на устройствата да съхранява минимум 40 000 заснети нарушения, както и да работят поне осем часа със собствена батерия.

Устройствата за контрол на скоростта трябва да съхраняват данните на всички преминали превозни средства, включително и тези без установени нарушения -в т.ч. регистрационен номер, дата, час, място и посока на движение. МВР посочва, че изтриване на файлове не може да става от оператор през потребителския интерфейс, без да са прехвърлени всички данни в автоматизираната информационна система на ведомството.

За последните две години това е втора обществена поръчка за устройства, които да следят за нарушители на скоростта. През август 2021 г., когато министър на вътрешните работи е Бойко Рашков, бе обявена процедура за 2 566 666,67 лева без ДДС за доставка на 56 стационарно-преносими уреди за контрол на скоростта. Те са с подобни спецификации като в настоящата обществена поръчка. МВР сключи договор за доставката им с фирма Сектрон ООД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във