Параграф22 Daily

Общество и политика

МВР отваря ада за наркодилърите, ще ги гони до дупка

Спецоперацията "Бяло" срещу наркоразпространението е стартирала в полунощ по заповед на главния секретар на МВР Петър Тодоров. До момента в рамките на операцията са задържани 56 души, над 3000 служители на полицията, жандармерията и служители на "Гранична полиция" участват в нея, съобщи Тодоров на брифинг днес.

"Проверяват се над 150 обекта, като до момента са установени престъпления за притежание, разпространение на наркотични вещества или управление на моторни превозни средства (МПС) под въздействието на такива. Операцията ще продължи и в следващите дни", информира Тодоров. Той допълни, че се проверяват всякакви видове обекти - търговски обекти, частни адреси, заведения, от целия спектър, където има данни, че може да има наркотични вещества.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че акцията е на територията на цялата страна и целта й е противодействие на организираните престъпни групи, свързани с наркотици, както и на всякакъв тип престъпления по тази линия. "Отдавна не сме имали толкова мащабна акция, удовлетворително за мен е, че тя протича при много добро взаимодействие по места със структурите на прокуратурата", посочи той. Според него могат да се намерят и други подобни сфери, в които полиция и прокуратура категорично и незабавно трябва да противодействат. По линия на наркотиците такава воля е налице, подчерта министър Демерджиев.

Той каза, че резултатите от акцията ще бъдат отчетени в края на днешния ден. Според министъра се дава ясен и категоричен знак към лицата, занимаващи се с тази престъпна дейност, че държавата няма да толерира провеждането ѝ. Операциите и акциите ще продължат дотогава, докогато нивото на разпространение на наркотици в страната спадне рязко, категоричен е министърът. "Това положение, което наблюдаваме днес, не може да продължава", допълни той.

По отношение на разпространението на наркотици около училищата министър Демерджиев съобщи, че има доклади от всички областни дирекции на МВР за предприетите мерки. Тези доклади в момента се преглеждат. Когато анализът е готов, резултатите ще бъдат оповестени, посочи вътрешният министър и съобщи, че се предвиждат много други акции. "В следващите дни очаквайте резултати по тях", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във