Параграф22 Daily

Общество и политика

МВР поиска допълнителни 1260 щата за "Гранична полиция"

МВР е направило анализ на необходимите мерки, които трябва да се вземат за сигурността по границата, заяви днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Той представи мерките по време на изслушване в парламента, поискано от БСП. Както е известно, червените, в компанията на ПГ на ГЕРБ искат и оставката на Демерджиев заради инцидента с убийството на граничния полицай Петър Бъчваров и недостатъчни граничен контрол.

"От ден първи при встъпването ми в поста на министър на вътрешните работи, първото нещо, което направих е да посетя границата и то точно в района на Елхово. Този акт не беше случаен. Ние бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток", заяви Демерджиев в началото на изслушването.

Според него мигрантският поток няма да намалява. "Има обективни фактори, които го формират и тенденцията най-вероятно за съжаление ще е за увеличаване на този поток, непрестанен поток, вместо намаляване и отпадане на натиска към външната ни граница, която е външна граница и на Европейския съюз", заяви Демерджиев.

Една от основните мерки, които ще се предприемат се отнася до щата на "Гранична полиция". За последните 10 години щатът на главната дирекция е намален с 1300 души, съобщи Демерджиев. За да бъде преодолян недостигът е направено предложение за увеличение на щата на гранична полиция с 1260 човека, заяви той.

Друг проблем, който е констатиран е липса на автомобили, които да обслужват територията. "Предприехме действия и сме стартирали обществени поръчки", обясни Демерджиев.

Докато дойдат нови автомобили, се налага "Гранична полиция" да се справя с наличните. Част от тях обаче са непригодни. "Районът на границата е изключително тежък и който предполага високо проходими и здрави автомобили, а не автомобили с 300 и повече конски сили, които са по-скоро са подходящи за движение по шосетата и моторите им издържат не повече от 25 000 километра", заяви Демерджиев.

Друг проблем е ужасното състояние на пътищата, които обслужват приграничната зона. "Това причинява непрестанни аварии на автомобилите, което наложи на свой ред да мобилизираме сили да поправим и поддържаме работилница на място в Елхово, с която да отремонтират автомобилите, които се чупеха и се чупят", каза служебният министър.

Липсва и техническо обезпечаване на сигурността по границата. Там където има техническо обезпечаване с шест пъти по-малко жива сила се постига по-добър ефект по опазване на границата. "За съжаление от около 250 километра оградно съоръжение, на около 150 км има такова техническо обезпечаване", заяви Демерждиев.

Предприети са действия с наличния ресурс на МВР за техническо обезпечаване, поискана е помощ и от ЕК и такава е отпусната в спешен порядък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във