Параграф22 Daily

Общество и политика

МВР започва да тества служителите си за алкохол и дрога

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров определи като недопустимо служители на полицията да шофират след употреба на алкохол и дрога. "Всички служители, употребили алкохол и наркотици, ще бъдат уволнени. Всеки един служител на МВР, който е дисциплинарно уволнен, няма обратен път към системата на МВР", заяви Тодоров

Поради зачестилите напоследък случаи,  от МВР започват от днес да проверяват служителите си за употреба на алкохол и наркотици. Проверките ще бъдат правени при започване на съответната смяна, на самия работен процес и в края на смяната. Такива проверки вече текат. Всяка една положителна проба, която покаже дрегерът, остава в електронната памет на системата и в електронния дневник затова какво се е случило с пробата, какво е последвало, поясни Тодоров. Ако дрегерът покаже положителна проба, конкретният служител ще бъде уволнен дисциплинарно, категоричен бе той. 

Акциите на МВР срещу наркоразпространението също не са спирали.  Относно служителите на МВР, които са станали свидетели на катастрофата на Околовръстното шосе в София, Тодоров уточни, че са отстранени от длъжност и тече дисциплинарна проверка. За новите правила за сигурност в такситата, Тодоров отбеляза, че най-вероятно ще бъдат изградени паник бутони и системи за сигурност в самите таксита. Няма грешка по случая със смъртта на таксиметровия шофьор, проверяваха се версии, обясни той.

Продължават и проверките за тежката катастрофа на столичния бул. „Черни връх“ и случаят „Георги Семерджиев“. Тодоров посочи, че там, където има данни за нарушения се предприемат дисциплинарни наказания спрямо служителите. Дисциплинарната практика е така изградена, че това не е един кратък процес и продължава 3-4 месеца, докато приключат конкретните производства, поясни Тодоров. Установени са пропуски в работата на служители от средноръководно ниво от началник група и началник сектор в СДВР, изтъкна той. 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във