Параграф22 Daily

Общество и политика

Наблюдаващите прокурори по разследването на аферата "Хемус" си дадоха отвод

Наблюдаващите прокурори от Софийска градска прокуратура по делото за източването на средства от строителството на автомагистрала "Хемус" днес са депозирали самоотводите си пред Апелативна прокуратура. Това стана известно от специална пресконференция на държавното обвинение с участието на градския прокурор на София Илиана Кирилова изаместник-градския прокурор Иво Илиев.

Отводите са в резултат на безпрецедентния натиск, упражнен върху наблюдаващите обвинители от страна на разследващите от ГДБОП-МВР, подчерта Илиев. Същите са счели, че е въздействано върху вътрешното им убеждение, уточни още той.

На пресконференцията стана известно, че в Софийска районна прокуратура паралелно тече друго досъдебно производство, което ще проверява имало ли е действително опит за натиск от разследващи над прокурори по случая. Предвид образуваното от Софийска районна прокуратура досъдебно производство колегите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск спрямо тях, с което да им попречи да вземат решения по делото. Заради това те са си направили самоотвод пред Софийската апелативна прокуратура, обясниха от държавното обвинение. Апелативната прокуратура ще прецени дали е осъществен такъв натиск. Ако приеме мотивите им, делото отново ще бъде разпределено на случаен принцип на отдел Първи "Икономически престъпления" в Софийска градска прокуратура, стана ясно от брифинга. До произнасянето на Апелативна прокуратура наблюдаващите обвинители ще изпълняват функциите си по делото, уточни Кирилова.

С оглед на създалата се ситуация, процесуалните действия от страна на служителите на МВР по случая вече ще се извършват в кабинетите на прокурорите, подчерта градски прокурор №1 Илиана Кирилова.

МВР и прокуратурата си разменят взаимни обвинения по казуса. ГДБОП и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков твърдят, че прокуратурата умишлено не иска да разследва казуса, а от прокуратурата се оплакват от натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във