Параграф22 Daily

Общество и политика

Няма повдигнати обвинения за убийството на швейцарския бизнесмен

След като в медийното пространство бе разпространена информация, че МВР е задържало лице във връзка с убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, на брифинг от прокуратурата обявиха, че все още няма повдигнати обвинения.

Удо Ланге бе открит мъртъв в дома му в пернишкото село Кладница.

Сигналът, че Удо Ланге е намерен мъртъв в гаража на къщата си, е подаден от неговата съпруга вечерта на 11 август.

Пристигналият на място лекарски екип не установява следи от насилие, но по време на аутопсията е открита рана в долната дясна част на шията, през която е засегнат белият дроб.

Смъртта на 68-годишния мъж е изглеждала естествена и медиците, дошли на място, не са открили следи от насилие. По време на аутопсията съдебният медик първоначално казва, че раната е причинена от малокалибрено огнестрелно оръжие и дори заключава, че е стреляно от високо. По-късно се оказва, че раната не е огнестрелна, а Ланге е убит с нещо като шило, с което е прободен. Установено е още, че той е бил силно притискан, тъй като има едно счупено и едно пукнато ребро.

Швейцарският бизнесмен е женен за българка и живее отдавна в България. Двамата са имали предприятие за силиконови изделия, което преди няколко години са продали на шведска компания, за да отворят верига пекарни.

Според наблюдващия прокурор по делото Аделина Алексиева към момента няма достатъчно събрани доказателства, за да може някой от заподозрените да бъде привлечен към наказателна отговорност. Единствената версия, която разследващите изключват, е в убийството да са намесени лица от най-близкия семеен кръг на швейцареца, съобщават от БНТ. Ключови за разследването са очакваните резултати от назначените експертизи.

Директорът на ОДМВР-Перник ст.комисар Павел Млеканов обясни, че се работи с лица, но не може да даде конкретика, защото това може да опорочи разследването.

В деня на убийството Удо Ланген е бил на работа в Божурище. Убийството най-вероятно е станало, когато той се е прибрал в дома си. Иззети са всички записи от камерите в района на дома на швейцарския бизнесмен и в момента тече анализ.

Освен в дома на Удо Ланге оглед е направен и в офиса му в кв. "Божурище" край столицата. Според източници от разследването Ланге е убит на друго място, а след това тялото му е преоблечено и преместено в гаража, където го е открила неговата съпруга. Разпитват се както настоящи, така и бивши негови партньори в бизнеса.

Проверяват се всички контакти на Ланге от последната седмица преди убийството. Иззети са и записи от охранителни камери на места, където той е бил в деня на убийството му.

Като водеща версия на този етап се оформя финансов спор. Има данни, че след като е продал предприятието за производство на силиконови изделия, Ланге е подпомогнал финансово други бизнесмени, с които е имал делови отношения.

Допуска се, че е убит, за да не му бъдат върнати парите, които е дал. Пред разследващите обаче има още няколко версии, както от делови, така и от личен порядък. Според наши източници се подозира, че убийството е организирано и извършено от няколко човека, а част от заподозрените вече са разпитвани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във