Параграф22 Daily

Общество и политика

От турска страна са произведени 10-15 изстрела, първият е бил фатален

Разстреляният от неизвестен трафикант граничен полицай серж. Петър Бъчваров е бил в наряд с военнослужещ, в момента когато са се натъкнали на дупка в защитното съоръжение. Той е бил с 8 години стаж като полицай.

Нарядът спира и вижда група мигранти, опитваща да премине границата, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. „Слизайки от превозно средство нашият служител насочва фенера си, веднага последва изстрел от съседната територия на Република Турция. С първия изстрел колегата е убит. Колегата от МО успява да се прикрие зад моторното превозно средство. По него започва стрелба и той отвръща със служебното си оръжие“, разказа той.

„От съседната територия са произведени 10-15 изстрела. За щастие колегата военнослужещ остава невредим. Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила в дълбочина в турска територия“, каза Тодоров.

„Това, което искам дебело да подчертая е, че ние ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав“, заяви главсекът на МВР.

Той е разпоредил граничните полицаи да носят дълго оръжие за безопасност на служителите. „Турските ни колеги работят по случая, увериха ни, че ще направят всичко необходимо. Имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона", заяви на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Пред вас многократно съм казвал, че тези момчета всеки днес телата си спират този безпрецедентен натиск по границата. Всеки ден това съоръжение се кърпи и поддържа. Постоянно и всеки ден се натъкваме обаче на такива дупки“, каза той.

По думите му става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия. „За първи път се случва нещо такова. При такава агресия, която ескалира и се стига до използването на огнестрелно оръжие, уверявам ви, че ще отвърнем по същия начин. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота на служителите по границата“, каза Демерджиев.

По думите му днес ще има среща с турския му колега, от който ще поиска да се подходи твърдо. „Няма да позволя това да се случва с нашите служители. Има уверение за съдействие от турска страна“, каза той.

„Видели са пробойната, спрели са веднага, за да вземат мерки. Фенерите са направили мишена служителите. Това нещо ще го променим. Първият изстрел още е бил фатален", каза шефът на МВР.

В момента се правят огледи от двете страни на оградата. Турската страна ще предостави цялата информация по случая, предстои телефонен разговор на двамата вътрешни министри. ще ни бъде предоставена и от турска страна“, добави той.

„От малко повече от 8 години е служител на МВР. Има опит, но ситуацията е била безпрецедентна. Не се е случвало да има стрелба по границата от години. Колкото и теоретично да е подготвен някого, това е тежка ситуация“, каза Демерджиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във