Параграф22 Daily

Общество и политика

Петчленка на ВАС потвърди окончателното уволнение на съдия Румяна Ченалова

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърди решението на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет от 19.11.2015 г., с което на Румяна Ченалова е наложено дисциплинарно наказание по чл.308, ал.1, т.6 от ЗСВ – „Дисциплинарно освобождаване от длъжност“. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Административно дело № 14390 от 2019-а беше образувано по касационна жалба на Румяна Ченалова срещу решението на тричленен състав на ВАС.

Върховните съдии от касационната инстанция приемат, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при правилно прилагане на материалния закон. „Правилна е преценката на първоинстанционният съд, че при определяне на дисциплинарното наказание е спазено изискването на чл.309 от ЗСВ, като е съобразена тежестта на нарушенията, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено и поведението на нарушителя. Взети са предвид множеството извършени нарушения, посочени в предложението на министъра на правосъдието, обществената значимост и високата степен на засягане на обществения интерес от дейността на съдия Ченалова, което е съобразено при налагане на дисциплинарното наказание и въз основа на това е наложено най – тежкото наказание по чл.308, ал.1, т.6 от ЗСВ – „Дисциплинарно освобождаване от длъжност“", излагат в мотивите си магистратите от петчленния състав.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във