Параграф22 Daily

Общество и политика

Пожарната в нова агенция извън МВР, поиска БСП

Темите по време на вчерашното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред продължиха да предизвикват оживени коментари. Днес (20 януари) на пресконференция по повод обсъждането в комисията депутатите от БСП заявиха подкрепата си за предложението от МВР-шефа Бойко Рашков структурни промени в министерството. "Вчера в Комисията по вътрешна сигурност министър Бойко Рашков сподели, че се обмисля излизане от структурата на МВР Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението. Парламентарната група на БСП, заедно с коалиционния партньор АБВ, отдавна работи по темата и смятам, че имаме възможност да предложим на обсъждане проект за излизането от структурата на МВР Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението", заяви народният представител от „БСП за България“ Бойко Клечков. "Ние заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция "Гражданска защита на населението"- структурата, в която да влязат Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и главна дирекция "Национална система за спешни повиквания" с единен европейски номер 112", посочи още той. Предложението е агенцията да е под егидата на Министерския съвет и да е подчинена на министър-председателя.

Той допълни, че ще бъде инициирано провеждането на експертна среща с коалиционните партньори, тъй като тази тема не е засегната в коалиционното споразумение и трябва да се стигне до единно мнение в коалицията. Ако се достигне до консенсус, обсъждането ще бъде внесено в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Предстои да бъдат определени контактни групи за срещите със синдикати в МВР, ръководството на МВР както и със представители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението. От БСП гарантират, че интересите на служителите от ГДПБЗН ще бъдат защитени - на всички служители ще бъдат запазени рангът, възнагражденията, социалните придобивки и категорията труд.

"Най-вероятно в МВР ще има и други структурни промени, но те не са актуални към днешна дата. Ако министър Рашков има някакви предложения, те все още не са обсъждани с нас", заяви депутатът от БСП Владимир Маринов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във