Параграф22 Daily

Общество и политика

Правната комисия изслушва Гешев, той донесе 120 тома материали

Главният прокурор Иван Гешев дойде в парламента за изслушване в Комисията по конституционни и правни въпроси. Преди заседанието той изрази надежда, че не е в парламента за политически дебати, а "ще говорим по важни въпроси, които хората вълнуват". Има редица опасности след закриването на спецправосъдието, смята той. И уточни, че се връщали няколко видове престъпност, което виждаме и в броя задържани шофьори след употреба на наркотици. Това означавало, че наркоразпространението се връща. Тази тенденция се виждала по ръста на делата за алкохол и наркотици. По думите му остарялото законодателство е негодно оръжие за борба с престъпността.

Обвинител номер едно изрази мнение, че МВР е намалило темпа си на работа. Миналата година има спад около 30-40 на сто по дела пред спецпрокуратурата. Така не са разкрити много извършители и много дела били прекратени по давност. И допълни, че борбата с корупцията също е важна.

Общо 120 тома с материали, свързани с дейността и резултатите от работата на прокуратурата, правомощията на главния прокурор на Република България, укрепването на независимостта на прокуратурата в рамките на съдебната власт, както и практиката на Конституционния съд за прилагане нормите на принципа за разделение на властите бяха раздадени на депутатите от правната комисия. Всеки от народните представители получи по пет тома с материали за прилагането на закона и дейността на държавното обвинение и разследващите органи. Сред документите има доклади за дейността на прокуратурата, анализ на дейността на специализираната прокуратура, експертни предложения от главния прокурор за изменения в Наказателния кодекс, изложение относно правомощията на обвинител номер едно.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във