Параграф22 Daily

Войната между институциите:

Прокуратурата проверява спецслужбите заради шпионския софтуер „Pegasus“

Изключително странна и притеснителна новина тиражира днес (11 февруари) Софийска градска прокуратура (СГП). Държавното обвинение извършва проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за евентуално неправомерно използване на софтуер „Pegasus“ в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани, се казва в съобщение на СГП. 

В хода на проверката прокурор в СГП незабавно е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NGO Group „Pegasus“, както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт. 

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други. В хода на проверката ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуер „Pegasus“ и евентуално къде е реализиран той. За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана, се казва още в съобщението.

Странно е какъв е бил поводът СГП да започне проверката, тъй като досега за скандалния софтуер Pegasus и приложението му у нас се е говорило твърде малко. Скандалът с шпионският софтуер на израелската компания NSO Group, избухна през юли 2021 година. Израелските служби започнаха проверка на офисите на компанията NSO Group в началото на август, която трябва да разкрие дали със софтуера са извършения злоупотреби.

Както е известно разследване на "Гардиън" разкри, че сред онези 50 000 номера, които са били контролирани от софтуера, е и номера на мобилния телефон на президента на Франция Еманюел Макрон. Разкритията предизвикаха дипломатически скандал, министърът на отбраната на Израел Бени Ганц довтаса в Париж, за да внесе яснота по въпроса на среща с френския си колега Флорънс Парли. Скандалът се разрасна, след като стана ясно, че журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати от цял свят са били шпионирани от израелския софтуер, продаван на авторитарни правителства.

В средата на юли 2021 г., когато темата шестваше по страниците на световния печат, стана известно, че софтуерът „Пегас“, послужил за глобално подслушване на мобилни устройства в цял свят, е създаден в България, Кипър и Израел. NSO Group съобщи, че е изнасяла програмата съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър.

Постепенно се изясни, че кипърският клон на компанията всъщност е бил затворен още през лятото на 2020 г. и е останала само базата в България CIRCLES BULGARIA, която е собственост на кипърски гражданин. 

През май 2019 г. неправителствената организация Access Now  сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на компанията заради възможностите за злоупотреби. Бяха изнесени данни, че софтуерът на  NSO Group „Пегас“ може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът му да е знае за това. Софтуерът осигурява достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и съобщения, имейли, текстови съобщения, GPS данни и списъка с контакти на телефона.

NSO Group отхвърли обвиненията и обяви, че е продавала софтуера само на проучени правителствени клиенти, като технологията е помогнала за предотвратяването на тероризъм и сериозни престъпления.

 "Банкеръ" информира още през пролетта на 2019 г. за шпионските забежки на израелската компания NSO. Тогава, именно под предлог "борба с тероризма", компанията скандализира света, след като хакна популярното приложение WhatsApp. От WhatsApp, която е собственост на Facebook, заявиха, че в приложението дистанционно е инсталиран софтуер за наблюдение на телефони и други устройства, използвайки уязвимостите в тях. Софтуерът, наречен Pegasus, има способността да събира лични данни, включително чрез микрофон и камера, както и събиране на данни за местоположението. Тогава беше установено, че атаката срещу WhatsApp идва от частна компания, работеща с различни правителства за доставка на шпионски софтуер, който поема функциите на операционните системи за мобилни телефони. 

Скоро след скандала от 2019 г. стана известно, че подобна система за наблюдение желае да придобие и нашенската ДАНС. Основната цел на агенцията е "постигане на цялостна видимост на Интернет - периметъра на осигуряваните конституенти, получаване на информация за протичащите процеси в близко до реалното време и възможност за откриване на заплахи за сигурността в осигуряваните системи". Това би позволило събиране, обработка и анализ на метаданни (телеметрия) и журнални записи от устройства, видими в Интернет.

Доколко Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) има информация за техническите тънкости, с които се придобива информация чрез специални разузнавателни средства, ще стане ясно след проверката. Факт е, че проверката на СГП е насочена основно към двете структури, които имат право да прилагат СРС-та - Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и ДАНС, в която има паралелна на ДАТО дирекция, занимаваща с подслушване. 

Любопитно е защо едва сега прокуратурата се задейства по темата, след като още през 2019 г. имаше неофициална информация , че ДАНС желае да придобие софтуера. Най-вероятно закъснялата проверка е свързана със смяната на политическите субекти на кормилото на държавата и подмяната на ръководството на агенцията, която както е добре известно винаги е била дясна ръка на всяка власт, особено на правителството на Бойко Борисов. Очевидно институционалната война, водена от задкулисието с активното съдействие на прокуратурата, ще засмука и спецслужбите в баталията.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във