Параграф22 Daily

Общество и политика

Прокурорът поиска 20 години затвор за машинистите по делото „Хитрино”

Максимална присъда от 20 години затвор за подсъдимите машинисти по делото „Хитрино” поиска прокурорът Маргарита Георгиева. Димитър Михнев и Радослав Петков са обвиняеми за трагедията от 10 декември 2016 г., довела до смъртта на 7 души и сериозни разрушения в селото. Делото се гледа вече втора година в Шуменския окръжен съд.

„Двамата са еднакво отговорни за настъпилия тежък резултат”, обяви в пледоарията си Георгиева. Тя настоя Шуменският окръжен съд да излезе с решение машинистите да нямат право да управляват влакова композиция в срок, който е дори по-дълъг от ефективната им присъда. „Само скоростта е причина за катастрофата”, каза многократно пред съда прокурорът. Товарната влакова композиция е навлязла в гара Хитрино с двойно по-висока скорост от разрешените 40 км. в час. Държавният обвинител допусна, че двамата машинисти са заспали и заради това не са видели двата предупредителни знака за максимална скорост. „Източникът на възпламеняване на газовия облак, образувал се вследствие на разкъсаната при катастрофата цистерна, не е установен”, уточни Георгиева.

„Подобно признание показва, че фактическите обстоятелства по делото не са изяснени”, коментира адвокатът на машинистите Ивайло Йорданов. „За да има осъдителна присъда, всички съществени елементи на доказване трябва да бъдат налице. Само така може да се постанови един стабилен съдебен акт”, добави той.

Във вторник пред съда ще говори Николай Димитров, защитник на пострадалите при взрива. Адвокатът също ще настоява за 20-годишни ефективни присъди за машинистите. Ден по-късно съдия Румяна Райкова трябва да обяви присъдата на първа инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във