Параграф22 Daily

Общество и политика

Провал на делото срещу наркобоса Митьо Очите

Софийският градски съд ще направи втори опит за старт на делото срещу Димитър Желязков и групата му. Това ще стане на 19 декември, тъй като днес трима от съподсъдимите на Желязков бяха без адвокати по различни причини.

Митьо Очите е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Прокуратурата твърди, че тя е действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Желязков беше арестуван в Турция през август 2018 г., няколко месеца по-късно бе екстрадиран в България.

Делото срещу групата не започна в спецсъда и след закриването на институцията бе изпратено в градския съд. Част от дружествата, които имат право да с конституират като пострадали също не изпратиха свои представители в съда.

Заради това, че подсъдимите са повече от десет души, делото се гледа в тържествената зала на Съдебната палата в София.

На заседанието съдът реши Димитър Желязков да остане под домашен арест. Той поиска да бъде пуснат на свобода срещу подписка или парична гаранция, за да работи, тъй като години наред няма тази възможност. Освен това той изтъкна, че има присъдена 97 процента инвалидност и трябва да се лекува. Димитър Желязков изтъкна, че има семейство, за което не може да се грижи, докато е под домашен арест.

Съдът отказа на Желязков с мотива, че е подсъдим за пет тежки престъпления, а освен това има и съдебно минало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във