Параграф22 Daily

Общество и политика

Проведе се нова демонстрация за машинното гласуване

Дни преди парламентарните избори общественият съвет към Централната избирателна комисия организира демонстрация на машинно гласуване. Тя се проведе пред сградата на Народното събрание

Има засилен интерес от хора, които желаят да се уверят, че гласуването не е трудно.

Изборният процес започва с разпечатването на нулев протокол. С една карта не може да се гласува два пъти от един човек, поясни Румяна Дечева - заместник-председател на обществения съвет към Централната избирателна комисия. "Машините не са свързани, няма какво да бъде хакнато", увери тя.

Дечева каза още, че обществения съвет към ЦИК са правили опит да инициират законодателни промени, с които да се улесни процесът по отчитане на гласовете от машинния вот, но това не е сторено. Сега в края на изборния ден членовете на изборните комисии ще трябва да препишат броя гласове за всеки кандидат, дори нулевите стойности.

Целта на демонстрацията с машините е да се даде възможност на гражданите и членовете на секционни избирателни комисии да се запознаят с начина за гласуване с устройствата и да проверят дали те правилно отчитат подадените гласове, като ще се извърши сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във