Параграф22 Daily

Общество и политика

Швейцария блокира Луковит заради организиран износ на просяци

Новината, че Луковит е осъмнал в блокада заради съвместна операция на полиция, чужди магистрати и следователи от Националната следствена служба, се оказа вярна и се отнася до международно разследване на трафик на просяци от България за Швейцария. "Работим по съвместно разследване с швейцарската прокуратура и съдебна полиция. Разследва се организирана престъпна група за трафик на хора, създадена с цел да се трафикират българи, за да извършват просия в Швейцария. Държанието на тези български граждани е в много тежки условия. Швейцарците квалифицират тази дейност като експлоатация на хора и като държане в робство", заяви на брифинг Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба.

Има 6 задържани в Швейцария. Задържаните са от Луковит и са от ромската общност. Претърсени са 2 адреса, разпитани са над 10 души, обясни Сарафов. Хората, които са станали жертва на трафик в Швейцария, са държани в робство и са експлоатирани за просия, а средствата от тази просия са превеждани към България. Всички жертви са от района на Луковит.

Сарафов посочи, че средствата са много сериозни, които са превеждани към България, по време на претърсванията са били намерили част от документите от извършваните преводи. 

Разследването продължава от 18 месеца, обясниха от швейцарската прокуратура. Шестима членове на престъпната група ще бъдат съдени в Швейцария, стана ясно още на брифинга. Максималните присъди са за около 20 години, но все още не е ясно на колко ще бъдат осъдени. Разследването ще покаже какво са направили с парите от просията.

Работата на разследващите ще продължи и следващите дни на територията на Луковит.

В Луковит се извършва паралелно и спецоперация на полицията по линията на битовата престъпност и пътния контрол. Проверени са над 240 моторни превозни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във