Параграф22 Daily

Общество и политика

Служебният МВР-шеф с проект по-тежки санкции за каналджийство

Служебният министър на външните работи Иван Демерджиев предлага по-строги законови мерки срещу трафика на нелегални мигранти. "Подписах и изпратих писма до всички парламентарни групи в НС. Те съдържат проект за закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, касаещи частта за трафика на нелегални мигранти. Предлагаме в този законопроект завишаване на наказанията, допълнителни мерки, конфискуване на имущество и глоби в големи размери. Целта му е МВР да бъде подпомогнато в борбата срещу тези прояви, да се защитят нашите служители ефективно", обяви днес Демерджиев.

"Анализът ни сочи, че основната причина за това са ниските наказания за този вид престъпност и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с този вид трафик", допълни той. Според Демерджиев начинът на подход на прокуратурата и съдебната власт към тези деяния не съответства на обществената им опасност. "От приключили 2485 дела през 2021-2022 г. само по 158 по тях има наложени ефективни наказания. Приключили са 1442 от тях със споразумения. Условно лишаване от свобода и глоби по другите,", заяви той.

Според него лицата, които МВР спира и задържа, след ден-два отново са на пътищата и товарят нови мигранти. Демерджиев е категоричен, че това не може да продължава.

„Прочетената присъда на човека, наел автобуса, който се заби в патрулка в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама служители на МВР. В НС има трима бивши вътрешни министри, разчитам на подкрепа“, каза още той.

Демерджиев е придвижил оставката на главният секретар на МВР Петър Тодоров към президентството. "Президентът е компетентен да я разгледа. Към материалите сме приложили всички данни за този инцидент, завършил по този тежък за нас начин, така че те ще са на вниманието на президента и той ще се произнесе по тях съвсем скоро. Проведох среща с главния секретар, запознах се с всички материали, касаещи дейността му от встъпването му в длъжност, ще взема решение и ще обявява след това какво е то“, кака още вътрешният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във