Параграф22 Daily

Общество и политика

Старият Изборен кодекс е като индианско одеяло, трябва нов

Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК, заяви, че се нуждаем от цялостно нов Изборен кодекс, който да отговаря на реалностите. Според него настоящият ИК е писан през 2014 г. за хартиени бюлетини. "Вече има 22 пакета с промени. Тези, които ще обсъждаме днес, са 23-ият пакет с промени. Той вече е станал индианско одеяло, когато имаш 22 пакета от кръпки, почти по всеки член – изменения, промени", заяви той.

Вече е напълно устойчива практика правилата да се променят малко преди избори, което води до устойчива нестабилност и устойчив отлив на доверие, изтъкна Цицелков. Липсва проучване на нагласите на българските електорати към електронното гласуване и евентуална връзка за неучастие в изборите, подчерта той.

"Разликата между отлива в изцяло хартиени и изцяло машинни секции се оказва, че не е толкова голяма, колкото общия спад. Има спад и в изцяло хартиени секции. Изцяло хартиените секции са под 300 избиратели по списък, те чисто демографски са по-различна композиция. Ако изборите се паднат в деня за събиране на реколта, това ще се отрази много сериозно на активността. За пореден път използваме технологията за политически цели", каза Цицелков.

Той се обяви в подкрепа на предложението за отпадане на машинното гласуване в чужбина. Това е една пълна щуротия - ще пращаме машини до Австралия за втори тур. Законът го изискваше и колегите от ЦИК бяха длъжни да се опитат да го направят. Дистанционното електронно гласуване в момента е почти скрито в Изборния кодекс, коментира Цицелков в интервю пред БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във