Параграф22 Daily

Общество и политика

Телефонна апликация прави райския газ адски достъпен

На 29 юли Народното събрание единодушно взе решение да забрани продажбата на райски газ за деца под 18-годишна възраст. Текстовете бяха предложени от ГЕРБ-СДС, а конкретната причина - зачестилите инциденти с деца след употребата на диазотният оксид (райски газ). С приетите поправки  в Закона за здравето, диазотният оксид бе приравнен с алкохола, който също е забранен за деца до 18 години.

За да не бъдем голословни, ето за какви законодателни "мерки и теглилки" става дума:


Чл. 53. (1) Министърът на здравеопазването и други компетентни държавни органи съвместно с неправителствените организации създават условия за ограничаване на употребата на тютюневи и свързани с тях изделия, злоупотребата с алкохол, недопускане употребата на наркотични вещества, както и недопускане употребата на диазотен оксид (райски газ) от лица под 18 години...

(4) Общините приемат и осъществяват регионални програми за ограничаване на употребата на тютюневи и свързани с тях изделия, злоупотребата с алкохол, недопускане употребата на наркотични вещества, както и недопускане употребата на диазотен оксид (райски газ) от лица под 18 години.

Чл. 54а. Забранява се продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн:


  1. на лица под 18 години;

  2. на територията на детските градини, училищата, общежитията за ученици, лечебните заведения;

  3. на спортни прояви, организирани за деца и ученици;

  4. на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици;

  5. в закритите обществени места, с изключение продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.

Чл. 56а. (2) Забранява се употребата на диазотен оксид (райски газ) на откритите обществени места:


  1. прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца;

  2. площадките за игра;

  3. на които са организирани мероприятия за деца и ученици.

(3) Забранява се употребата на диазотен оксид (райски газ) в закритите обществени места, с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.


Санкциите, предвидени в закона, са доста сериозни. Или поне така изглеждат за нормалните и разумни хора. Глобата за физически лица е от 800 до 1500 лв. за първо нарушение, а за второ - от 1500 до 3000 лева. Ако нарушителят е едноличен търговец или фирма, санкцията е от 3000 до 6000 лв. за първо прекрачване на границата, а за повторно - от 6000 до 12 000 лева.

Досущ като при алкохола, цигарите, синтетичната дрога и тревата, карането без книжка и на пияна глава, току що "изрецитираните" глоби не стряскат абсолютно никого. Нито продавачите, нито купувачите. Тъкмо обратното - те стават все по-нагли, а т. нар. контролни органи и компетентни лица - все по-глухи, слепи и неми (досущ като прословутите три маймуни).

От известно време из социалните мрежи набира скорост едно приложение за мобилни телефони, измайсторено за онлайн пазаруване на балони и флакони. То е достъпно за всеки собственик на смартфон, независимо от това на каква възраст е. Бъдещият "дихател" трябва само да влезе в app stor-а, да напише на български език - райски газ - да инсталира приложението и да си го ползва колкото му душа иска. И в каквито си количества пожелае, естествено. 

Спазването на закона става по познатия начин - никак. Пишеш си имената, телефонния номер и адреса за доставка, заявяваш съответните количества и качества, "потвърждаваш", че си на възраст 18+, макар да си на 15- и... толкоз. Предпочитаните от търговеца куриерски фирми са две, но специално на тях реклама няма да им правим - всички ги знаем кои са.

Пак ще повторим - приложението може да бъде свалено от всеки, независимо на каква възраст е. Същото важи и поръчките - всичко в приложението е толкова лесно, че не би затруднило дори и едвам сричащи първолаци. 

Райският газ е опасен, тъй като създава нереална представа за действителността, а "хроничната" му употреба води до халюцинации, психози и понякога до... самоубийства. Употребата за деца е още по-опасна (хич не е смешно), тъй като диазотният оксид влияе пагубно върху имунната система и води до остър недостиг на кислород в организма.

Предвид сериозността на проблема, приетите на 29 юли "райски" поправки в Закона за здравето влязоха в сила на 5 август, но по всичко личи, че все още на никого не му пука от това. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във