Параграф22 Daily

Общество и политика

Търновски псевдоамериканец завлече наивни пловдивчанки с 20 бона

Отдел "Икономическа полиция" в Областната дирекция на МВР в Пловдив води досъдебно производство във връзка с постъпили сигнали за измами чрез интернет, жертви на които станали две жени от областта. Според събраните до момента данни потърпевшите, като потребители на платформи за социална комуникация, били въвлечени в престъпната схема след контакт с мъж, или по-точно с профила му в социалната мрежа.

В него той се представил за заможен американски гражданин. Диалогът с нашенките се водел чрез програма за безплатен превод на чужди езици. Жените направо били заслепени от комплиментите, клетвите в любов и предложенията за брак от страна на чужденеца, че в заблудата си внесли в посочена от него сметка общо над 20 000 лева. Предлогът бил да се освободят от мито скъпи подаръци за тях.

При спецакция бил арестуван заподозрян като участник в схемата 20-годишен от Великотърновска област. От адреса му е иззета цялата сума, получена по банков път от двете жени, на които са възстановени парите. Конфискувани са и компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ карти, банкови карти и други веществени доказателства. Допълнително е открито и наркотично вещество, реагирало на полевия тест на амфетамин. Документирането на случая продължава, проверяват се данни и за други пострадали жени от цялата страна.

Преди дни от Районна прокуратура - Пловдив съобщиха за друг вид измама чрез интернет. При нея двойка, която живее на семейни начала, измами други две семейства, свои близки приятели, и изтегли на тяхно име банкови кредити за 90 000 лева. Под предлог, че ще им изработят фотоколажи, жертвите са позволили на обвиняемите да снимат лицата им и да направят копие на личните им карти.

От полицията предупреждават хората да бъдат изключително внимателни при осъществяване на контактите си в интернет, особено когато става дума за изпращане на пари под различен предлог.

Facebook logo
Бъдете с нас и във