Параграф22 Daily

Общество и политика

Украинците-обирджии се заиграха пред съда с полицейско насилие

Украинците, задържани за обир на апартамент в Бургас, се оплакаха в съда от полицейско насилие. 37-годишният Денис Шейтанов и 45-годишният Руслан Добровски влязоха в съдебната зала с насинени лица.

Те поискаха отвод на наблюдаващия делото прокурор Христо Христов, но районните магистрати не уважиха искането. Мнението на задържаните е, че именно прокурорът е трябвало да съблюдава действията на полицията при и след задържането им. Според съдия Яна Атанасова доказателства, които подкрепят твърдението им за насилие, към този момент липсват.

Районна прокуратура – Бургас обаче ще се самосезира и ще извърши проверка, стана ясно по време на заседанието, на което се гледаше мярката за неотклонение на двамата украинци. "Не сме виновни. Срещу нас беше използван електрошок. Все едно бяхме в Гестапо“, заяви пред съдебния състав 37-годишният Шейтанов. Двамата поискаха да бъдат прегледани и записите от камерите в ареста.

Мъжете са задържани за срок от 72 часа след специализирана акция на полицията. По повдигнатите им обвинения могат да бъдат осъдени на затвор от 3 до 15 години. При претърсвания на обитаваните от тях жилища е открито голямо количество инструменти за извършване на обири – шперцове, къртачни машини, пили и др.

Иззети са над 110 000 долара и 40 000 евро. Предполага се, че са действали в тандем изключително интензивно през последните няколко месеца на територията на областта. В хода на разследването е установено, че двамата са осъждани за обири в Украйна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във