Параграф22 Daily

Общество и политика

Увеличаването на наказанията няма да реши проблемите с трафика на мигранти

Съдията от Административния съд в София-град Пламен Панайотов е категоричен, че проблемите в съдебната система са и в законодателството, и в правоприлагането, и в разследването. Бившият заместник-председател на закрития вече Специализиран наказателен съд коментира последните инциденти с мигранти у нас и възможностите на Темида да реагира.

Панайотов е бил прокурор, и сега като съдия е работил и работи по дела, свързани с мигрантите. Като причина за очевидната безнаказаност той посочи масовото прилагане в досъдебните производства на текст от Наказателния кодекс, който предвижда за лицата, помагащи на мигрантите на територията на страната много нисък размер на наказанията.

Според него голяма част от тези производства, които се водят за каналджийство, всъщност не са за каналджийство в смисъла на организирана група, а за единични проявления – на лица, които в отделни случаи предоставят помощ с транспорт и настаняване.

"Преминаването на границата в много от случаите не е документирано. Мигрантите се хващат вече в страната и не се обхваща престъпната дейност, която носи най-големите печалби", поясни Пламен Панайотов. Според него този тип престъпни групи много добре познават законодателството и се възползват от вратичките в него, а финансовите стимули за участие са много големи.

Съдия Панайотов смята, че увеличаването на наказанията в НК само по себе си не би решило нито един от сега съществуващите проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във