Параграф22 Daily

Общество и политика

ВАС отново посече "Евролаб 2011"

Върховният административен съд (ВАС) уважи още една жалба на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и обяви за нищожно определение на Административен съд София по жалба на "Евролаб 2011". С него бе отменено допуснато предварително изпълнение на заповед от април тази година на шефа на БАБХ, която е свързана с товарно-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево".

Според тричленният състав на ВАС решението на Административен съд-София е нищожно, освен това жалбата трябва да бъде разгледана от тричленен състав на съда, което е императивна разпоредба. В случая обаче определението е постановено от едноличен състав на Административен съд София - град в закрито заседание на 18 август 2022 г.

Постановяването на съдебен акт от незаконен състав води до нищожност на акта. Определението по административно дело № 8682 от 2022 г. по описа на ВАС е окончателно.

Както е известно вчера (вторник) ВАС уважи частично жалбата на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и обезсили част от определение от 22 юли на Административен съд София - град (АССГ) по жалба отново за допускане на предварително изпълнение на писмо на изпълнителния директор на БАБХ, което касае проби от пратки на плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП "Капитан Андреево" да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория на БАБХ.

Припомняме и че на 19 юли ВАС със свое решение на практика върна "Евролаб" на ГКПП Капитан Андреево. Тогавашният заместник-министър на земеделието Иван Христанов заяви, че е изненадан от решението на съда.

Скандалът около дейността на "Евролаб" на граничния пункт, който е и външна граница на Европейския съюз започна още по време на правителството начело с Кирил Петков. В края на мандата му бе обявено, че държавата си е върнала контрола над пункта, макар че в следващите дни се наложи полиция и жандармерия да дежурят там, след като за няколко дни частната компания "Евролаб 2011" възпрепятства Българската агенция по храните и обработката на камиони на "Капитан Андреево" спря.

Facebook logo
Бъдете с нас и във