Параграф22 Daily

Общество и политика

Зарков очаква отговор от КС за правомощията на обвинител №1

Съдебната реформа е задължителна и напълно възможна мисия, обяви днес служебният правосъден министър Крум Зарков. "Започва пределният етап на реализация на политическата воля. Министерството на правосъдието подготви законопроектите - този за противодействие на корупция, за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и този за фалита на физическите лица", заяви Зарков.

Той обясни, че очаква отговор от Конституционния съд, сезиран от него относно това какви са правомощията на главния прокурор. Той продължава да защитава позицията, че главният прокурор се меси в изпълнителната власт, контролирайки я по начин, който не е предвиден в Конституцията. Това не се отнася само за Иван Гешев, а е практика от 1991 година, поясни Зарков.

Според правосъдния министър България е една от страните с най-висока степен на рецидив, като обикновено второто престъпление е по-тежко от първото. "По-важно от размера на наказанието е това то да бъде неизбежно - че няма и не може да има безнаказани", категоричен е той. "Системата за сигурност е съставена от органи, действащи като скачени съдове. Трябва един цялостен подход, за да проработи", смята правосъдният министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във