Параграф22 Daily

Позиции

Прокуратура под дъгата

Обвинител №1 Иван Гешев напусна комфорта на полунелегалното си предизборно битие и се срещна с представители на проекта "Рейнбоу Хъб". За онези които не знаят за съществуването на този проект, ще поясним, че основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия, чрез поддържане на няколко групи за взаимопомощ в общностния център Рейнбоу хъб, обучения в застъпничество за участниците в групите и оказване на подкрепа за реализиране на застъпнически инициативи на всяка от групите. Проектът се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

За още повече яснота ще обясним и какво означава застъпничество. Това са действия, които организации и отделни лица предприемат, за да окажат натиск за промени на дадена политика или поведение на дадена институция или правителство. 

Гешев и хората от хъба се срещнали, за да обсъдят необходимостта от законодателни реформи за преследване на престъпленията от омраза. Главният прокурор информирал представителите на "Рейнбоу Хъб", че ще предложи на следващия парламент пакет от експертни предложения за промени в Наказателния кодекс. Това се случва десет дни след като кандидат-президента Боян Расате и хората му нахлуха в центъра на ЛГБТИ общността, заради което беше свален имунитетът на Расате.

Такааа.

Има нещо символично във факта, че хората от "Рейнбой Хъб" се срещат с ръководството на една от най-важните институции в държавата. От прокуратурата не уточняват дали са били подложени на натиск от страна на ЛГБТИ общността, в посока за промяна на поведението на ведомството. Или това на Гешев в личен план.

Но че е имало застъпнически действия, няма и съмнение.

Те обаче едва ли ще доведат до някаква кардинална промяна в поведението на прокуратурата. Все пак никой не очаква държавното обвинение да мине под дъгата, нали? Говорим за строга институция, която е призвана да се бори с престъпността, независимо дали извършените престъпления са от омраза или любов!

Макар че не са един или два случаите, когато прокуратурата се държи като безучастен зрител. В последните десетина години обвинението даже не гледа просто безучастно, а направо си затваря очите, най-вече за престъпленията от власт. И цялата общественост, не само ЛГБТИ общността, се моли на Господ да пусне пречистващ дъжд, та Гешев и хората му да минат под дъгата и да станат други!

Ама кой знае, никога не е късно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във