Параграф22 Weekly

През обектива

МВР без пари за обезщетения при пенсия

МВР-шефът Румяна Бъчварова се чуди откъде ще вземе пари за обезщетения, след като премиерът обяви, че исканията на министрите за допълнителни пари върви с оставката им.

МВР няма пари да изплати обезщетения на 942-ма служители, които са се пенсионирали през 2014 г., стана ясно в петък (17 юли) по време на парламентарния контрол. Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че към днешна дата неизплатените суми общо са над 16 млн. лева. "Те не са изплатени поради липса на финанси от бюджета по показател "Персонал", няма такова перо, заложено в бюджета на МВР за изплащане на обезщетения. През месец март от бюджета на МВР са изплатени най-старите платежни нареждания в размер на 3.5 млн. лв.", уточни Бъчварова.

По повод на забавеното изплащане на обезщетенията от 20 брутни заплати при пенсиониране в кулоарите на министерството пълзи слух, че се подготвя промяна в Закона за МВР, според която те вече ще се изплащат в тригодишен срок, а не както досега - в рамките на шест месеца. Бъчварова обаче заяви, че не е давала разпореждания за никакъв извънреден ред на тяхното изплащане.

Освободените служители от МВР през първото полугодие на 2015 г. към момента са 471. Oбщият брой на държавните служители, напуснали министерството през второто полугодие на 2014 г., е 1352 души. "Има още двама, които са напуснали, но на тях не им се дължат обезщетения. През първото полугодие на 2014 г. са били освободени 1754 души", обясни Бъчварова.

По думите ѝ това значи, че те са повече, отколкото през второто полугодие. "Тогава пенсионната реформа не е била на дневен ред. През първото полугодие на 2015 г. към момента са 471 души - във времето, когато вече се работеше във пенсионната реформа и има яснота как върви тя", уточни министър Бъчварова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във