Параграф22 Daily

Свят

Бебето от култов албум на "Нирвана" съди групата за детска порнография

Трийсетгодишният Спенсър Елдън съди "Нирвана" за детска порнография. Като бебе той е сниман за корицата на култовия албум на групата "Nevermind". Сега мъжът е завел дело срещу музикантите като твърди, че голият му образ е детска порнография. Това е една от най-разпознаваемите корици на музикални албуми на всички времена. Тя изобразява голото бебе Спенсър под вода в басейн. Върху изображението има и доларова банкнота на риболовна кука, към която плува детето.

Елдън уверява, че никога не е получавал заплащане за фотографията, освен 200 долара, които родителите му са взели за нея в деня на снимките. Образът се възприема най-вече като символ на капитализма.

Изданието Variety отбелязва, че голи, несексуални изображения на деца не се считат за детска порнография по закон. Адвокатът на Елдън обаче дава различна интерпретация, като изтъква, че включването на банкнотата в изображението прави детето да изглежда „като секс работник“. Първоначалната идея била бебето да бъде снимано по време на урок по плуване, но това не било одобрено от лейбъла на групата. Затова впоследствие към снимката била добавена допълнително банкнотата. „Подсъдимите умишлено са продали изображението на Елдън за комерсиални цели и са използвали шокиращия характер на изображението, за да популяризират себе си и своята музика за негова сметка“, се казва в иска.

Спенсър Елдън заведе делото в Калифорния срещу редица подсъдими, включително живите членове на групата Дейв Грол и Крист Новоселич, управителя на имота на Кърт Кобейн, неговата вдовица Кортни Лав. От всеки от ответниците се иска компенсация в размер на 150 000 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във