Параграф22 Daily

Свят

Оправдаха бивш австрийски вицеканцлер, обвинен в корупция

Бившият австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе беше оправдан по обвинение в корупция от виенски съд. Това е второ подобно обвинение срещу Щрахе, след така наречената афера "Ибиса", която доведе до разпадането на управляващата коалиция в страната на тогавашния канцлер Себастиан Курц. В коалицията участваха консервативната ÖVP и дяснопопулистката FPÖ, чийто лидер бе Щрахе.

Виенският окръжен съд не намери за доказано обвинението на прокурора, който твърди, че по време на управлението си Щрахе е приемал дарения от свързанаjd с партията му организация, като в замяна на това той помогнал на свой приятел да получи позиция в надзорния съвет на държавния оператор на магистрали Asfinag. И въпросният дарител също бе оправдан. Присъдата обаче не е окончателна.

По първото обвинение за корупция след аферата "Ибиса" Щрахе получи условна присъда за срок от 15 месеца. Тя влезе в сила през 2021 година. Тогава Щрахе бе обвинен, че е предложил да промени законодателството, за да помогне на собственика на частна болница - негов приятел - да си осигури финансиране от обществени фондове. Той обжалва и по случая все още се очаква решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във