Параграф22 Daily

Управление и бизнес

ЧЕЗ разкри най-мащабната кражба на електроенергия в историята си

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ съобщи, че на 12 декември е разкрило най-мащабната кражба на електроенергия в своята история. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в село Хераково, Община Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в сграда на бившето ТКЗС на селото, използвана за ферма за криптовалута.

"Установени са множество устройства, които служат за генериране на криптовалута. Намерени са и специфични устройства, които помагат да се преобразува електроенергията. Цялото захранване на двете халета е било от незаконното присъединяване”, посочиха от прокуратурата пред репортери.

Установено е търговското дружество, което е собственик на сградата. Има данни за лице, което е ползвало помещенията ѝ под наем. 

Все още не е ясна точната сума на изразходваната електроенергия. Към момента няма задържани. От обвинението посочиха, че нямат основания да преценят дали става въпрос за организирана престъпна група.

По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Екипите на ЧЕЗ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Образувано е досъдебно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във