Параграф22 Daily

Управление и бизнес

Доносниците с 10% премия върху разкритията за укрити данъци

Правителството предлага от 2023 г. да бъде въведен бонус за всеки гражданин и фирма, помогнали на данъчните с информация да установят укрити данъци и осигуровки. Бонусът ще е 10% от допълнителните приходи, влезли в хазната благодарение на сигнала.

За целта управляващите ще внесат изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Според експерти мярката е много спорна и може да доведе до юридически хаос, набеждаване и блокиране на данъчната администрация.

Предложението за изплащане на 10% от допълнително установените по сигнали на гражданин и фирми приходи е записано в пакета с антикризисни мерки, които ще се разгледат днес на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Данъчните и сега приемат сигнали за данъчни и осигурителни нарушения. Административнопроцесуалният кодекс позволява образуване на производство само в случай, че сигналът не е анонимен и касае нарушения, които са извършени в последните две години. Самото установяване на допълнителни задължения става след ревизия. Евентуално изплащане на бонус може да има едва след този етап.

Основният риск при въвеждане на подобен стимул е масовото подаване на сигнали и блокирането на данъчната администрация. В момента НАП извършва проверки и ревизии по точно определени алгоритми. Данъчните извършват редовни проверки по прихващане и възстановяване, които касаят масово ДДС, проверки за съпоставка на доходи с имущества, провеждат се ежегодно и тематични проверки на различни рискови групи.

През 2021 г. например е имало проверки на лица с отчетени значими материални запаси на фона на извършваната дейност, проверки на физически лица, придобивали скъпи имоти, проверки на касови наличности, проверки на физически лица с имоти в Дубай, ревизии на собственици на скъпи коли, проверки по закона за хазарта. Извършван е контрол в търговски обекти и т.н. На този етап още не се знае дали ще бъдат заложени някакви прагове на значимост, така че администрацията да не бъде затрупана с дребни сигнали.

Съдейки по отчета на НАП, за 2021 г. данъчните са установили след ревизии 916 068 000 млн. лв. допълнителни задължения, като 11,3 млн. лв. са разкритите допълнително вноски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във