Параграф22 Daily

Управление и бизнес

Треснаха Google с колосална глоба заради проследяване на потребители

Интернет-гигантът "Гугъл" (Google) ще извади от портфейла си сумата от 391,5 млн. долара, за да плати глоба заради незаконно проследяване на местоположението на потребители в 40 американски щати. Новината за Google, който е притежаван от компанията-майка "Алфабет" (Alphabet), долетя от офиса на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

Разследването е установило, че "Алфабет" не е уведомила потребителите, че услугите за проследяване на местоположението са включени автоматично при активности на потребителите, свързани с приложения и ползването на интернет, заяви Джеймс.

Основният акцент в обвинението беше практиката на компанията да съветва потребителите, че могат да изключат проследяването на местоположението в настройките си от „История на местоположенията", но не и да ги уведоми, че в настройките „Активност в мрежата и приложенията" също се събират данни за местоположението им.

"Технологичната компания трябва също да реформира своите практики, за да бъде по-прозрачна с потребителите", допълни прокурор Джеймс.

"Гугъл" тихомълком е проследявала своите потребители с цел да се реализират печалби и сега ние виждаме резултата пред правосъдието. Всеки човек трябва да може да взема свои собствени решения относно своите данни и как се използват. Ние ще продължим да държим компаниите, които нарушават закона, отговорни и ще защитаваме потребителите от дружества, които поставят печалбите пред интереса на хората", заяви още главният прокурор на Ню Йорк.

Както е известно, Google използва данните за клиентите, които събира, за да създаде подробни профили и да насочва реклами от името на своите рекламни клиенти. Данните за местоположението могат да разкрият до голяма степен самоличността и навиците на дадено лице и могат да се използват за неговото профилиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във